Julijsko poročilo

Serija junijskih intervencij našega društva na Primorskem koncu se je nadaljevala tudi v začetku julija.

.

Reševanja

Najprej, že prvo nedeljo v juliju, je okrog poldan pozvonil mobilnik, da našo pomoč potrebuje padli motorist v bližini Logatca. Na kraj nesreče je zelo hitro prišla naša pripravnica, sicer magistra zdravstvene nege, ki živi v Logatcu in skupaj s tamkajšnimi gasilci poskrbela za oskrbo ponesečenega.

Ker zadnje čase ne gre brez Gradiške ture smo naslednji petek popoldan spet odhiteli v stene nad Vipavo in skupaj z Reševalno skupino Ajdovščina (GRS Tolmin) najprej z njihovim dronom poiskali mesto, kjer se je zaplezal plezalec, nato pa odhiteli navkreber ponj. Kljub dobrim oznakam, je nekako zgrešil vstop v Furlanovo pot in obtičal v strmem terenu – grapi med smerjo Skriti raz in plezalnim sektorjem Rumena (slika zgoraj). Potem, ko sta dva reševalca splezala do njega in uredila primerno sidrišče, smo ga z vrvno tehniko spustili do lažjega terena in pospremili do Kampa Tura nepoškodovanega.

V obeh intervencijah se je sodelovanje z drugimi službami spet pokazalo kot izjemno pomembno za čim popolnejšo oskrbo ponesrečenca in tega si želimo.

Drugi julijski ponedeljek smo na Šmarni gori reševali starejšo pohodnico, ki je zašla s poti v neprehoden teren, zdrsnila in se poškodovala. Po krajšem iskanju smo pohodnico našli in ji skupaj z ekipo nujne medicinske pomoči ter gasilci nudili prvo pomoč in jo namestili v CMC nosila. Zopet je bila potrebna vrvna tehnika za petdeset metrski dvig nosil do poti, gasilci pa so prižgali motorke in pripravili koridor za transport. Sodelovanje!

Sledila je akcija na Golovcu, kjer smo bili skupaj z drugimi službami poklicani za transport najdene (predhodno pogrešane), premočene in podhlajene osebe.

Če je to poletje občasno peklensko vreme, potem “se spodobi” da gremo tudi mi v Pekel (soteska Pekel pri Borovnici) in sicer smo tja hiteli v nedeljo, 23. julija po pohodnico, ki je zdrsnila in si zaradi strahu ni upala nadaljevati poti. Ekipa, ki je bila na intervenciji še ni dobro spravila opreme, ko so pozivniki ponovno pozvonili in isti reševalci so odšli še proti Planini nad Vrhniko, kjer je pohodnika obšla slabost. Po klasičnem polurnem transport v nosilih do ceste smo ga predali ekipi nujne medicinske pomoči v nadaljno oskrbo.

Ja, včasih so naše nedelje tudi take, kot je bila tale in nedeljsko kosilo pojemo šele zvečer. Ampak lakota lahko počaka, ponesrečeni težje.

.

Vaje, usposabljanja

Naši pripravniki in pripravnice se kljub dopustom zagnano pripravljajo na jesenske izpite in v juliju so imeli kar dve skupni vaji. Za prvo so jim gasilci Gasilske brigade Ljubljana prijazno “posodili” gasilski stolp, da so pod obremenitvijo lahko utrjevali znanje tipizirane tehnike (dvig, spust). 

Držimo štrik na drugi strani, da uspešno opravite letni del izpita!

Nimamo pa podatkov, ali je gasilec na vrvi preživel 😀

Tretji julijski vikend (in nekateri še podaljšek) je kar nekaj naših članov in članic preživelo v Cortini, na skupi turi v Dolomitih. Članek o tem lahko najdete na spodnji povezavi, slike in nasmehi do ušes pa povedo več kot tisoč besed.

https://grs-ljubljana.si/skupna-tura-dolomiti-2023/

Naša Reševalna skupina Ilirska Bistrica je v začetku meseca spremljala oz. varovala pohodnike na več kot 30-kilometrskem pohodu med hriboma Snežnik in Snježnik (na Hrvaškem). 48 let po prvi otvoritvi te poti in prvič po padcu Shengenske meje je ta planinska pot znova zaživela in bili smo zraven. Opis poti in fotografije so na spodnji povezavi.

https://grs-ljubljana.si/pot-prijateljstva-sneznik-snjeznik/

.

Kako je naš reševalec tekmoval s Tadejem Pogačarjem

Naš gorski reševalec inštruktor (ki je tudi alpinistični inštruktor) Janez Toni je pred časom prišel na idejo da bi športno plezanje predstavil tudi gluhim in naglušnim. Na njegovo pobudo so pod okriljem odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije pripravili prvi tečaj za ljudi z okvaro sluha, znakovni jezik pa se je zaradi tega dopolnil s kar petdesetimi  novimi besedami in kretnjami, ki jih je bilo potrebno na novo izumiti, na primer kretnjo za gri-gri (samozatezno varovalno napravo za športno plezanje).

Janez Toni je bil zaradi tega v ponedeljek, 24.7., nominiran za ime tedna na Valu 202 in je za to čast tekmoval s samim Tadejem Pogačarjem. Žal Janezu Pogačarja ni uspelo premagati (vemo, da je to zelo težko, skoraj nemogoče, če ti ni ime Jonas – Janez je sicer dokaj podobno, pa vendar 😊), a smo vseeno ponosni nanj do neba!

Seveda ne samo zaradi nominacije, predvsem zaradi izjemne ideje, ki je, verjamemo, prinesla veliko veselja ljudem, ki lepot gibanja v vertikali do sedaj niso mogli izkusiti.

.

.

Nekje na vrheh,
v bližini zadnjih gnezd
in prvih zvezd
nekdo
s pobožno roko
sega po nedotaknjenih stvareh:
in ker se mu nameri pod dlan,
spremeni se v žlahten kamen,
v
čudežen plamen,
bajen cvet,
lek vseh ran
; …

(Slovenski pesnik in dramatik Oton Župančič v spominsko knjigo Joži Čopu)

.

(Helena Škrl)

Deli