Pot prijateljstva “Snežnik – Snježnik”, ki povezuje vrhova na slovenski in hrvaški strani meje, je bila prvič markirana in svečano odprta poleti 1975. Do leta 1991, ko jo je razdelila novo nastala meja med Slovenijo in Hrvaško, jo je prehodilo več kot 2000 planincev z obeh strani meje in tudi tujine. Spomin nanjo pa še zdaleč ni zamrl in planinci iz obeh strani so takoj, ko je bil prehod ponovno mogoč, začeli z obnovo in ponovnim markiranjem poti.

Dne 8. julija 2023,  le šest mesecev po padcu Shengenske meje med Slovenijo in Hrvaško in 48 let po prvi otvoritvi, so jo planinci v organizaciji PD Snežnik Ilirska Bistrica, HPD Platak Rijeka in Slovenskega doma – Kulturnega prosvetnega društva “Bazovica” – Reka, ponovno prehodili. Na pot se je zgodaj zjutraj odpravilo 34 pohodnikov.

Spremljali in varovali smo jih člani GRS Ljubljana, Reševalne skupine Ilirska Bistrica, ki smo pohod izkoristili še za ogledno turo.

Obnovitev poti je omogočil entuziazem posameznikov vseh treh prej navedenih društev. Pot je dolga krepkih 30 km. Slovenski del se s Snežnika najprej strmo spusti v Grčovec, nato se po makadamski cesti nadaljuje mimo Sežanja in Mirina ter konča na Klanski polici, kjer nas je naš reševalec Marko počakal s kavo in okrepčili. Prečkali smo mejo in šli mimo Čabranske polica, Javorja, Šverde do Javornice, kjer so nas čakali in pogostili  člani HPD Platak. Od tu se je pot vzpela čez Guslico ter po grebenu na Snježnik, od koder smo se spustili na Platak, ki smo ga dosegli po enajstih urah in pol. Hrvaški planinci in predstavniki lokalne skupnosti so nam pripravili topel sprejem in prireditev ob ponovni otvoritvi poti. Vsi svečani govorniki: predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, predsednik Hrvaške planinske zveze (HPS) Darko Berljak, načelnica Občine Čavle Ivana Cvitan Polić, župan Ilirske Bistrice dr. Gregor Kovačič (ki je z nami prehodil celo pot) in predstavniki lokalnih planinskih društev ter organizacij so poudarili zadovoljstvo ob sprostitvi meje med Slovenijo in Hrvaško ter ponovni obnovitvi poti.

Štirje reševalci GRS Ljubljana, Reševalne skupine Ilirska Bistrica, smo pot prehodili s planinci, eden pa nas je spremljal po cesti s postajnim vozilom.

(avtor fotografij je Anže Štajnrajh)

.

Deli