Junijsko poročilo

.

Če so bila junijska reševanja uvod v poletje, potem bo to poletje, ki si ga ne želimo.

.

Reševanja

Začelo se je pretresljivo. Teoretično sicer z iskalno akcijo, a ker se plezalec, ki je v stene Podraške ture na pobočju Nanosa, na telefon, ki je vztrajno zvonil, ni javljal, nas je prežemala negotova slutnja. Žal se je izkazala za pravilno, plezalcu nismo mogli več pomagati.

Sredi meseca smo na pomoč hiteli starejšemu lovcu v bližino naselja Studenčice v občini Medvode, ki je sam v gozdu nenadno obolel. Do njega je k sreči lahko prišla tudi zdravnica nujne medicinske pomoči in po zdravniški oskrbi smo bolnika namestili v nosila in po strmem gozdnem terenu z vrvno tehniko spravili do gozdne ceste in reševalnega vozila.

Četrto junijsko soboto je bil na Nanosu organiziran družabni dogodek “Gremo mi v hribe”, posledično smo bili lokalni reševalci v pripravljenosti – ne zaman. Pri sestopu z Nanosa po položni poti, si je pohodnica poškodovala nogo. Kljub sunkom vipavske burje, je helikopter Slovenske vojske zanesljivo in varno do mesta nesreče spustil letalca reševalca, ki je poškodovanko namestil v trikotni sedež in z elektromotrnim vitlom dvignil v plovilo, s katerim je bila prepeljana v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Zadnji četrtek v mesecu pa je malo po dvanajsti uri spet brnel helikopter: pri sestopu s Furlanove zavarovane plezalne poti v Gradiški turi se je ob zdrsu poškodovalo dekle. Po imobilizaciji poškodovanega ramena, namestitvi poškodovane v zajemalna nosila in helikoptersko vrečo, je bila s plovilom Slovenske policije odpeljana v bolnišnico.

A ni bilo še konec za ta dan: minuto pred dvajseto so pozivniki spet brneli, poškodovala se je pohodnica na Šmarni gori. In nato, čez dobro uro, še tretja intervencija v istem dnevu in sicer v Občini Medvode, kjer si je oseba med nabiranjem borovnic pri padcu poškodovala nogo.  Teren je bil zahteven, v roke je bilo potrebno vzeti tudi motorno žago, da smo naredili pot za transport. Posredovanje se je končalo v trdi temi.

Srčno upamo, da to ni napoved poletja, tako glede frekvence posredovanj, kot tudi posledic. Naj bo poletje čas oddiha, lepih razgledov z gora in varnih korakov.

A reševanja so le najbolj izpostavljen del naših dejavnosti, v juniju je bilo še mnogo drugih aktivnosti.

.

Izobraževanja, varovanja, predstavitve

V začetku meseca so v Gozdu Martuljku potekali že tradicionalni 24. Ažmanovi dnevi, simpozij urgentne, gorske in družinske medicine, ki ga med drugimi organizira tudi Gorska reševalna zveza Slovenije. Simpozija so se udeležile štiri naše članice. Predavanja so obsegala tematike stresa in izgorelosti, nujnih stanj, različnih vrst šoka, posvečali so se otrokom v hribih ter njihovim poškodbam ter obolenjem. Dogodek je obsegal tudi predavanje o reševanju ob plazu v Storžiču leta 2021 in predavanje o množičnih nesrečah, kjer je naša članica Alenka Pavlovčič predstavila množično nesrečo na Triglavu ob udaru strele lani. Prav Alenka je, v okviru svečane podelitve zahval aktivnim članom HNMP Brnik ter sodelujočim službam in organizacijam, prejela tudi posebno zahvalo.

Drugi vikend v juniju smo na prošnjo MTB kluba Trbovlje dežurali na gorsko kolesarski dirki Enduro Trbovlje. Na sobotnem treningu smo skupaj z ekipo Nujne medicinske pomoči oskrbeli le eno lažjo poškodbo zapestja, medtem, ko se je v nedeljo zaradi razmočenega terena zgodilo več padcev in posledično poškodb: ključnice, reber, trebuha, ramena … Dežurstva se je udeležilo deset naših članov.

Na dnevu slovenskih planincev 2023, ki je bil letos 10. junija pri Planinskem domu na Kalu smo predstavili svojo opremo in delovanje.

Sredi meseca smo naše delo, v okviru predstavitev različnih reševalnih služb, predstavili tudi v vrtcu Medvode. Taka srečanja so nam vedno v veliko veselje. Z otroci smo se pogovarjali o varni hoji in opremi za planinske izlete, kako ukrepati v primeru nesreče in kako postati gorski reševalec.

Zadnji dve desetletji redno sodelujemo s Klubom bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo (CVB) Ljubljana. Vsako leto skupaj organiziramo povprečno sedem pohodov na manjše vrhove in zanimive kraje. V juniju je bil takšen pohod organiziran na Sv. Marjeto nad Gradiškim jezerom.

A zgoraj našteto seveda ni vse, kar smo naredili pretekli mesec, mnogo stvari še pride zraven in so “samoumevne”: čiščenje avtomobilov po intervencijah in urejanje opreme, pisanje poročil, razmišljanje o tem, kaj bi se dalo izboljšati, načrtovanje prihodnjih aktivnosti … In gotovo smo pozabili našteti še marsikaj.

.

Pohvala

Pri intervencijah na zahodnem območju Nanosa naša Reševalna skupina Postojna večinoma posreduje skupaj z kolegi iz GRS Tolmin in sicer njihovo Reševalno skupino Ajdovščina, samo ta mesec trikrat. Člani se med sabo dobro poznamo in strinjamo, da je medsebojno obveščanje o nesreči na tem območju ključnega pomena za optimalno reševanje. Ravno tako zelo dobro sodelujemo z vsemi drugimi službami, ki so ob nesrečah aktivirane: policijo, posadkami v helikopterju, gasilci in člani nujne medicinske pomoči. To sodelovanje nas bogati in širi naše znanje.

.

Vrh gore je bel kažipot očem/in jasen dan žari od vsepovsod/in sreča je, da je pred mano pot/in to, da vem, da slast je v tem, da grem (Vzpon – Janez Menart)

.

(Helena Škrl)

Deli