GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Vaje pripravnikov na Virnikovi planini

Vaja pripravniki Virnikova planina_12Pretekli vikend je Društvo GRS Ljubljana na Virnikovi planini, v učnem centru Gorske reševalne zveze Slovenije, izvedlo intenzivni vikend, namenjen urjenju pripravnikov za izpit gorskega reševalca.

 

 

Zbrali smo se že v petek zvečer in ob prihodu v kočo na jasi sredi gozda ob vznožju stene Virnikovega Grintovca se nam je oko najprej ustavilo na temno zelenih smrekah in preprogi modrih spominčic… Ni res. Vsi smo najprej šli pogledat dve posodi v katerih je kolega Primož pripravljal odojka izpod peke. Za petkovo piko na i nam je Anton Sazonov – Tonač, ki je edini še živeči član legendarnega prvega zimskega vzpona čez Čopov steber, prestavil film in povedal nekaj anekdot o tej dolgi in trdi zgodbi izpred 46-tih let.

V soboto pa nam inštruktorji niso več prizanašali. Po zgodnjem bujenju z vojaškim zvoncem smo se po zajtrku odpravili v steno. Razdelili smo se v dve skupini in pod budnimi očmi inštruktorjev vadili vzpenjanje po vrvni ograji, tipizirano tehniko, sidrišča in improvizirano tehniko. Po poznopopoldanskem kosilu smo se v steno, začinjeno z padajočim kamenjem, odpravili ponovno in sicer na žimarjenje, izdelavo vrvne ograje in spuščanje z desonderjem. Mrak pa je prinesel še drugi kulinarični presežek vikenda – večerjo z žara, ki nam jo je pripravil Janez. Komur je ostalo še kaj moči, si je pozno zvečer lahko ogledal še leta 1962 posnet film Aleša Kunaverja Dežela Šerp, ki ni le prikaz prvinske podobe dežele Šerp, ampak je pomemben tudi za zgodovino slovenskega in svetovnega alpinizma.

Nedeljski plan dela je vseboval dva sladkorčka: izdelavo žičnice in reševanje padalca. Oboje smo izvedli po planu.

Intenzivne vaje, zgoščene v enem vikendu, so bile prav gotovo dobra priprava na izpit in ogledalo vsakemu od dvanajstih pripravnikov. Hvala inštruktorjem Jožetu, Janezu, Romanu in Petru, za potrpljenje in čas, ki so si ga vzeli, Milojki za pripravo zajtrkov in kosil ter tistemu, ki je bil zadolžen za vreme, saj nam je služilo vse do nedelje.

Aha, pa da omenim še najbolj adrenalinsko zadevo tega vikenda: tuširanje v skupni kopalnici v tuš kabinah brez zaves…

Napisala: Helena Škrl

Fotografije: Janez Javoršek, Brane Kobal

Fotografije >>>>