GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Skupna reševalna vaja v plezališču Osp marec 2013

Skupna vaja Osp 2013_1V veliki Osapski steni smo izvedli skupno reševalno vajo ponesrečene naveze v drugem raztežaju smeri steber spominov. Kombinirano reševanje smo izvajali člani društva Gorske reševalne službe Ljubljana,  gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade Koper (JZ GB Koper), Prostovoljnega gasilskega društva Osp (PGD Osp) in Prehospitalna enota Obala Koper (PHE Obala Koper).

Vaja smo izvedli s predvidevanjem, da je ponesrečenec pri plezanju kot prvi v navezi v smeri »Steber spominov« padel v drugem raztežaju in si pri tem poškodoval roko. Reševalci smo se nad ponesrečenca najprej spustili z vrha velike Osapske stene, nato sta se s sidrišča v drugem raztežaju do ponesrečenca spustila dva reševalca, ki sta ponesrečenca oskrbela na mestu nesreče, tako, da sta mu namestila vratno opornico in imobilizirala poškodovano roko. Glavni reševalec je nato ponesrečenca s tehniko reševanja iz previsov spustil do vznožja stene, kjer so ga prevzeli gasilci in gorski reševalci ter ga namestili v nosila UT2000. Po podrobnem pregledu in pogovoru s poškodovanim, kar je opravil zdravnik PHE Obala, so gasilci s tehniko štafetnega spusta, z namestitvijo varovanja na naravne elemente (drevje), poškodovanca v nosilih po zahtevnem terenu transportirali do reševalnega vozila v vasi Osp in ga predali PHE Obala v nadaljnjo oskrbo.

Vsi skupaj smo se po uspešno končani vaji še okrepčali v gasilskem domu v Ospu in predelali težje detajle, izmenjali mnenja in izkušnje. Glede na to, da posebne skupne priprave na nesreče, v katero bi vključili toliko različnih služb, še nismo izvajali, je bila vaja Osp dobrodošla, saj je pokazala, da sodelovanje med nami lahko poteka tekoče in kar je najbolj važno, da poškodovani dobi vso potrebno pomoč v čim krajšem času.

V zahtevni vaji nas je sodelovalo kar 29 izvajalcev: 8 gasilcev JZ GB Koper, 7 gasilcev PGD Osp, zdravnik dr. Matej Rubelli Furman in dva zdravstvena tehnika PHE Obala Koper ter 11 članov GRS, ogledali pa si so jo med drugimi tudi načelnik GRZS Igor Potočnik, vodja službe za zaščito in reševanje pri Mestni Občini Koper Igor Rakar,  vodja službe za zaščito in reševanje pri Mestni Občini Ljubljana Janko Štajnbaher, poveljnik gasilske operative JZ GB Koper Denis Glavina,  vodja Uprave za zaščito in reševanje Postojna Franc Šajn, vodja uprave za zaščito in reševanje Koper Zvezdan Božič, vodja Regijskega centra za obveščanje Postojna Albert Trobec, vodja Regijskega centra za obveščanje Koper Rok Kamnešek, predstavnica Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami Mateja Rokvič, štirje policisti  in predstavnik Krajevne skupnosti Osp Janko Sever.

Napisala: Helena Škrl

Fotografije >>>>