Že dalj časa smo se na društvu pogovarjali, da je naša spletna stran zastarela, da ne podpira tega in onega, tudi glede varnosti smo kakšno rekli, dokler ni bilo na upravnem odboru končno sprejeto, da bomo naročili izdelavo nove spletne strani. Moderne, žive, a ohranili vse stare zapise, v katerih je naša zgodovina. Opis intervencij skozi oči reševalca, dogodki, ki se jih še sedaj radi spomnimo, žalostni trenutki, fotografije, posnetki.

Prvi zapis na stari spletni strani datira v november 2011. V dvanajstih letih se jih je nabralo okrog dvesto.

Naše društvo Gorske reševalne službe v primerjavi z drugimi društvi pokriva največje območje Slovenije, priljubljeni hribi, kjer največ rešujemo pa so Šmarna gora, Krim, Polhograjsko hribovje, Slivnica, Nanos, Vremščica, Slavnik, Snežnik … Potem so tu še plezališča: Osp, Črni kal, Tura, Renke, Turnc, pa soteski Pekel in Iški Vintgar … povsod smo že posredovali. Gremo tudi na iskalne akcije. Kličejo nas, ko se globoko v gozdu, kamor reševalno vozilo ne more, poškodujejo gozdarji. Pa poškodovane padalce in zmajarje. Včasih rešimo tudi mačko, ki ne more z drevesa, to je še najlažje. Vmes pa je veliko vaj, usposabljanj, skupnih tur, delovnih akcij, športnih druženj, tekmovanj in še kaj bi se našlo.

V vsaki intervenciji smo se nekaj naučili, malo bolj spoznali teren, kakšno novo pot, ki pelje na vrh hriba, ugotovili, katera tehnika reševanja je najbolj primerna na določenem območju, na vajah pa utrjevali znanje in pridobivali izkušnje, rutino. Vse te zapise in fotografije bomo počasi prenesli na tole novo spletno stran, da jih ohranimo. Kajti zgodovina nas naredila, izkušnje so nas učile in bogatile, zato želimo, da to ostane zabeleženo.

Koncept spletne strani našega društva pa bo tudi naprej ostal podoben kot do sedaj, v Novicah bomo objavljali daljše članke, razmišljanja, poročila. Dodali smo še meni Podpiram, kjer najdete načine, kako lahko naše prostovoljno delo podprete in dobite nalepko podpornik in meni Uporabno z nekaj dodatnimi informacijami. Svoj meni si je zaslužil tudi tradicionalni Tek na Krim, ki ga vsako leto organiziramo v spomin preminulim članom in pripravnikom našega društva, nazadnje pa še meni O nas, v katerem je nekaj podatkov o društvu, vizitka in odzivi tistih, zaradi katerih smo tu, ponesrečencev in njihovih svojcev.

Kljub nešteto možnostim, ki nam jih nudijo nove tehnologije, smo želeli, da stran ostane preprosta, pregledna in da uporabniku nudi prijetno izkušnjo. Upamo, da nam je to tudi uspelo. Veseli bomo odzivov in mnenj, ki nam jih lahko posredujete preko kontaktnega obrazca v podmeniju Vizitka.

Mi bomo torej še naprej prostovoljno reševali in včasih tule to tudi zapisali, kajti zapisano ostane.

Prijazno vabljeni k branju!

Deli