GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Vaja stenskega reševanja v plezališču Renke (8.9.2013)

Vaja Renke 2013_31Zadnjo nedeljo s poletnimi temperaturami smo se pripravniki in člani GRS Ljubljana usposabljali za stensko reševanje v plezališču Renke. Plezališče se nahaja na severnem bregu reke Save med Litijo in Zagorjem. Plezalci navadno dostopajo do stene s spodnje strani, za reševalno vajo, katere cilj je bil predvsem spoznavanje specifike terena v tamkajšnjem plezališču, pa smo se odločili za dostop v plezališče z vrha, saj bi bil transport poškodovanca v primeru dejanske nesreče, neprimerno lažji in krajši kot obratno.

Vajo smo izvedli ob predvidevanju, da si je plezalec ob padcu v steni poškodoval koleno, soplezalec pa ga je spustil do sidrišča na polici in zavaroval. K njima sta se po ferati spustila dva reševalca – predhodnica, poškodovanca oskrbela in dodatno zavarovala ter ocenila situacijo. Med tem časom je ostala reševalna ekipa z gozdne poti do delovišča nad steno in na delovišču samem naredila vrvno ograjo ter dve sidrišči in pripravila reševalni drog Stelvio, ki olajša kritičen prehod reševalca z nosili preko roba stene. Podnožje droga se je fiksiralo z dvema svedrovcema v skali. Do ponesrečenca se je nato spustil reševalec z nosili CMC, vendar je bil zaradi previsnosti stene potreben dodaten manever privlačenja iz vpadnice na sidrišče, ki se je izvedel z vrvjo, ki jo je imel reševalec s sabo v nosilih. Sledil je še vodoraven dvig reševalca in poškodovanca preko stene in transport po strmem gozdu do poti, na katero bi v primeru nesreče lahko prispelo reševalno vozilo. 

Po končani vaji so nam inštruktorji postregli z analizo, »poškodovanec« in njegov »soplezalec«, ki sta vajo končala prva, pa z dobrotami z žara. Oboje je bilo izvrstno.

Napisala: Helena Škrl

Foto: Janez Javoršek, Peter Zupančič

Več slik v fotogaleriji >>>>