GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Tekmovanje v usposobljenosti ekip prve pomoči

tekma PP Postojna_2Na povabilo Občine Postojna se je ekipa GRS Ljubljana, Skupina Postojna, v soboto, 22. septembra, v Pivki udeležila regijskega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči, civilne zaščite in Rdečega Križa, ki ga je organiziralo Območno združenje rdečega križa Postojna in postojnska izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje v sodelovanju z Občino Pivka.

Na štirih deloviščih so morale ekipe pokazati vse znanje prve pomoči, skupinskega dela in hitrega ter pravilnega ukrepanja v kompleksnih situacijah. Na prvem delovišču je bilo tako potrebno oskrbeti tri udeležence v prometni nesreči s poškodbo trebuha, odprtim zlomom goleni in alkoholiziranega voznika, ki je nato padel še v nezavest, kar je bilo ob njihovem kričanjutekma PP Postojna_1 in igranem kreganju, kdo je kriv za nesrečo, kar naporno. Drugo delovišče je bilo pripravljeno v stavbi, kjer naj bi se bivši delavec znesel nad direktorjem, v strelskem obračunu pa so jo skupili tudi zaposleni. To delovišče je vsebovalo še element presenečenja – prvega od ekipe reševalcev, ki je vstopil v stavbo, da preveri varnost, je čakala »bomba« in ekipa je nato morala za krvave »ponesrečence« poskrbeti z enim članom manj, navadno je bil to vodja. Tu se je naša ekipa izkazala, saj smo situacijo predvideli in v izvidnico poslali drugega člana ekipe, zaradi česar je vodja ostal »živ«. Tretje delovišče je bila mizarska tekma PP Postojna_3delavnica, kjer je bilo na vrsti oživljanje delavca po srčnem infarktu, ustavljanje krvavitve mizarju, kateremu je cirkular odrezal roko in oskrba zmečkanih prstov drugega mizarja. Zadnje, četrto delovišče, je bilo na otroškem igrišču, kjer je neprevidni očka svojemu otroku-dojenčku dal jabolko, s katerim se je ta skoraj zadušil, eno njegovo hčerko je ugriznil pes, druga pa se je porezala na razbiti steklenici. Ob tem je bil še največji »problem« sam očka, ki je zelo dobro igral psihotravmatizirano osebo in lastnica psa, ki ni mogla razumeti, da je potrebno psa odstraniti.

Ocenjevalci so poleg pravilne prepoznave in oskrbe tekma PP Postojna_4poškodb zahtevali in točkovali tudi, da reševalec preveri varnost, se predstavi, vpraša za dovoljenje za nudenje pomoči, vzame vse potrebne podatke o poškodovancu, opravi prvi in drugi pregled ter poroča vodji, kar v vseh realnih situacijah, v katerih sicer delujemo, ni vedno nujno potrebno.

Ne glede na to, pa smo v kar sedemdnevnih predhodnih pripravah na tekmo, ki nam jih je omogočila Občina Postojna in v tekmi sami, pridobili nova znanja, prakso in spretnosti, ki nam bodo gotovo koristila.

Naša ekipa je zbrala 3105 točk in zasedla peto mesto.

Napisala: Helena Škrl