GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Več kot vaja pripravnikov

Vipava 7.8.2014_10Koliko je možnosti, da vzameš postajno Dacio Duster z vso reševalno opremo in se z njo odpelješ v eno od številnih plezališč v Sloveniji in da se ravno v sektorju, ravno tistem od štirinajstih, v katerem vadiš s skupino osmih pripravnikov, ki je pravkar naredila 80 urni tečaj prve pomoči in tremi izkušenimi reševalci, od katerih sta dva inštruktorja, zgodi, da se odkruši 100 kilogramska skala in poškoduje plezalca?

Da gorski reševalci pridejo na mesto nesreče v odzivnem času 10 sekund?

Reševalci si nesreč ne želimo, ampak če bi lahko izbirali kdaj in kje naj se nesreča zgodi, bi izbrali naj se raje takrat, ko smo blizu in ko lahko takoj pomagamo; tako, kot smo v nedeljo, 7. 9., v plezališču Vipava v Turi v sektorju Triptih.

Kamen, ki se je odkrušil z vrha stene, ko je bil plezalec že tik pod sidriščem, je bil res velikanski in grozovito je zabobnelo, ko je priletel na tla, se razletel in odkotalil v dolino. Spogledali smo se in prvi reševalec, ki je bil najbližje, je bil v trenutku pri poškodovancu in zavpil, da rabi prvo pomoč. Ostali smo varno zapustili delovišče in ponesrečeni plezalec je bil v naslednjih minutah pregledan in rani na glavi ter hrbtu oskrbljeni. Preko centra za obveščanje je bila sprožena reševalna akcija in kmalu sta na kraj nesreče prišla še dva reševalca GRS Ljubljana, skupine Postojna, ekipa reševalcev GRS Tolmin, skupine Ajdovščina in zdravnica z zdravstvenim tehnikom iz Zdravstvenega doma Ajdovščina.

Zaradi rane, ki je bila točno nad hrbtenico, smo ponesrečenca namestili v zajemalna nosila, saj ta nanjo niso pritiskala, ta pa v UT, s katerim smo ga nato transportirali na Gradišče pri Vipavi, kjer ga je že čakal policijski helikopter z ekipo HNMP, s katerim je bil prepeljan v Klinični center v Ljubljano.

Pripravniki smo se nato vrnili k svojemu delu in dokončali predvideno vajo.

A nismo mogli mimo tega, da ne bi pomislili, kaj vse bi se lahko ta dan zgodilo.

Soplezalec, ki je poškodovanega varoval, je še pravočasno odskočil in prijatelja varno spustil na tla.

Skala ni pretrgala plezalne vrvi.

Murphy je bil ta vikend na dopustu. Naj kar ostane tam.

Fotografije >>>

Napisala: Helena Škrl

Objava v Primorskih novicah >>>>