GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

GRS Ljubljana pri četrtošolcih na OŠ Log-Dragomer

GRS na OŠ Log-Dragomer_3V sredo 18.6.2014 je naše društvo, GRS Ljubljana, gostovalo pri četrtošolcih na osnovni šoli Log-Dragomer. Jože Celestina in Primož Bajt sta mladim navdušencem predstavila naše delo, jim prikazala opremo in nekaj načinov uporabe le-te. Precejšen del obiska sta namenila tudi preventivi. Celoten dogodek je potekal kot igra, tako da so bili gostitelji zelo navdušeni. Jože in Primož sta na mladih nadebudnežih pustila dober vtis, kar so tudi opisali in nam poslali. Vtise učencev si preberite v nadaljevanju...

 

GRS POSTAJA LJUBLJANA
Danes, 18.6.2014 sta nas obiskala dva predstavnika GORSKE REŠEVALNE SLUŽBE LJUBLJANA. To sta bila moj ati Primož in njegov kolega Jože.
Najprej smo se pozdravili. Nato sta nam razložila in pokazala, kaj vse spada k opremi vsakega reševalca. To je nahrbtnik, čelada, pas, rokavice, prva pomoč in telefon. Povedala sta nam tudi, kaj je to velika prva pomoč. Sem spadajo nosila, povoji, opornice, blazinice (tople in mrzle) ter rokavice. Mene so dali na nosilo in me oskrbeli z vratno opornico. Na nosilu so me močno privezali. Všeč so mi bila nosila za spuščanje, prevoz in tudi dereze, s pomočjo katerih splezajo na drevo in rešujejo padalce, ki padejo nanj. Zanimiva se nam je zdela vrv med dvema drevesoma. Moj sošolec Tilen je zbral pogum in se v trikotnem sedežu spustil po vrvi. Ogledali smo si še, kako deluje vitel. Vsi otroci smo vlekli vrv proti vitlu. Zmagal je vitel.
Spoznali smo tudi posebno napravo, ki se imenuje defibrilator. S pomočjo te naprave pomagamo ponesrečenca oživljati. Reševalca sta nas spomnila na številko 112, ki jo pokličemo, če potrebujemo pomoč ali če se zgodi nesreča.
Predstavitev GRS nam je bila zelo zanimiva, saj smo spoznali njihovo delo in se veliko naučili.

Jakob Bajt, 4. a, OŠ Log - Dragomer


GORSKA REŠEVALNA SLUŽBA NA OBISKU

Danes sta nas obiskala gospoda Primož in Jože iz Gorske reševalne službe. Najprej sta nam predstavila delo gorskih reševalcev in opremo, ki jo mora imeti vsak gorski reševalec. To so nahrbtnik, čelada, plezalni pas, prva pomoč, dereze, rokavice in telefon ali radijsko postajo. Imajo tudi skupno opremo, kot so nosila s pasovi, trikotni sedež, nosila za spuščanje ali dvigovanje ponesrečenca, različne vakumske blazine, defibrilator, povoje, opornice in gumijaste rokavice. Nato sta sošolca Jakoba pripela na nosila in mu na vrat dala opornico. Sošolec Tilen se je s trikotnim sedežem celo spustil po napeti vrvi, ki sta jo reševalca že prej pripravila. Nato smo tekmovali v vlečenju vrvi. Ona sta si pomagala z vitlom, mi pa smo vlekli z rokami. Čudno je bilo, da sta zmagala reševalca, saj je bilo nas dvainštirideset, ona pa samo dva. Verjetno jima je pomagal vitel.
Na koncu sta nam povedala še, da moramo biti za pot v gore dobro pripravljeni. Vedeti moramo, kam gremo, koliko je pot zahtevna, pozanimati se moramo, kakšno bo vreme, pripraviti hrano, pijačo in obvezno maramo s sabo imeti telefon z napolnjeno ali rezervno baterijo (v gorah ni igranja igric na telefonu, ker igranje hitro izprazni baterijo).
Na koncu smo se zahvalili reševalcema in se poslovili.

Petra Kodba, 4.a, OŠ Log - Dragomer


Obiskala sta nas reševalca z GRS postaje Ljubljana

18. 6. 2014 sta nas obiskala Jože in Primož. Predstavila sta delo GORSKE REŠEVALNE SLUŽBE.
Pri delu potrebujejo osebni nahrbtnik v katerem je čelada, plezalni pas, prva pomoč, dereze, rokavice in telefon. S seboj imajo tudi veliko prvo pomoč, ki vsebuje: rokavice, povoje, opornice, blazinice,...
Del opreme so tudi nosila, pasovi, defibrilator, trikotni sedež, nosila za dvigovanje in spuščanje,...
Če se ti v hribih zgodi nesreča pokličemo 112.
Pomerili smo se tudi v vlečenju vrvi. Dvainštirideset učencev je premagal vitel.
Ob koncu sem izvedel, da za pot v hribe potrebujemo lepo vreme, načrt poti, pisalo, listek, primerno obleko in nahrbtnik v katerem so topla rezervna oblačila, svetilka, vrvica, ...

Jaš Gregor Berlic, 4.a


Predstavitev je bila odlična. Biti gorski reševalec je zelo zanimivo. Je pa to zelo zahtevno delo, saj rešujejo življenja ljudi in vsi reševalci delajo prostovoljno.

Anže Levec, 4.a


ČETRTOŠOLCE OBISKALA PROSTOVOLJNA GORSKA REŠEVALNA SLUŽBA LJUBLJANA

Dragomer- V sredo, 18. jun. 2014 sta četrtošolce osnovne šole LOG-DRAGOMER za dve uri obiskala dva člana gorske reševalne službe. To sta bila g. Primož in g. Jože. Pokazala sta nam osebno opremo, ki jo mora imeti vsak. Nato smo videli še skupno prvo pomoč za ranjence. To so razni povoji, opornice in tako dalje. Ogledali smo si nosila in trikotni sedež. Pogovorili smo se še kaj potrebujemo, ko se odpravimo v gore.

Neža Cukjati, 4.a, OŠ Log - Dragomer


 

http://www.osld.si/index.php/novoce/569-obiskala-sta-nas-resevalca-z-grs-postaje-ljubljana