GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Vaja v Zagorju

V plezališču (oz. drajtulišču) v Zagorju, ki se dviga nad reko Savo, bo imela GRS Ljubljana v torek 10.09.2019 od 16:00 vajo reševalne tehnike. Vaja bo potekala v območju plezališča, zato bodo nekatere smeri zasedene, obstajala pa bo tudi nevarnost padajočega kamenja. Zato prosimo obiskovalce plezališča, da ga obiščejo v kakšnem drugem terminu.

Dan reševalcev, Mojstrana

V soboto 15.6.2019 se je v Mojstrani v sklopu praznovanja vsakoletnega Dneva gorskih reševalcev odvijalo tudi tekmovanje v prvi pomoči za reševalce postaj oz. društev GRS.

Tekmovanja so se iz našega društva udeležile kar tri ekipe s petimi tekmovalci, kar je za našo postajo že lep uspeh. Tako kot že nekaj preteklih let pa se nam je pridružila tudi Ana Trnkoczy iz GRS Bovec, prvič pa smo letos v ekipi imeli tudi člana GRS Jezersko, Ažeta Šenka.

Ekipe so sestavljali:

Ljubljana I

Tine Ščuka (vodja), Helena Škrl, Martin Česnik, Jurij Nabergoj, Anže Šenk

Ljubljana II

Igor Krevelj (vodja), Žiga Ašič, Lidija Honzak, Janez Javoršek, Nejc Turnšek

Ljubljana III

Jože Celestina (vodja), Gašper Rak, Ana Trnkoczy, Saso Joul Borišek, Robi Držan

Tekmovanje se je odvijalo pred Planinskim muzejem v Mojstrani in je bilo zanimivo tudi za gledalce saj so si lahko od blizu ogledali delo ekip na vsakem od štirih delovišč. Eno od teh je bilo tehnično, kjer smo morali pokazati znanje vrvne tehnike, na ostalih treh pa je bil poudarek na prvi pomoči. Prav vse ekipe so delale zavzeto, k temu pa so pripomogli tudi ponesrečenci - statisti, ki so se vživeli v svojo vlogo. Delo ekipe na posamezni točki je vsakokrat ocenjeval nekdo od zdravstvenih delavcev - članov GRS.

Tekma je potekala tekoče in ob odličnem znanju vseh ekip je po seštevku točk prvo mesto pripadlo ekipi GRS Škofja Loka, drugo mesto GRS Koroške in tretje mesto GRS Ljubljana II. Ekipa Ljubljana I je zasedla osmo mesto, Ljubljana III pa deseto mesto, kar je zelo lep ekipni uspeh. Pri tem je potrebno poudariti, da so bile ekipe, ki so letos nastopale na tekmi, v znanju nudenja prve pomoči zelo izenačene.

Po končani tekmi prve pomoči je bila še prikazana vaja reševanja v gorah na klasičen način in s pomočjo helikopterja Slovenske vojske. Prva reševalna vaja je potekala v ostenju Grančišča, s katerega je bila speljana tirolska žičnica za prevoz ponesrečenca v neposredno bližino Planinskega muzeja. Vaja s helikopterjem je potekala na travniku nasproti planinskega muzeja. Pri vaji s helikopterjem je sodelovala tudi zdravnica reševalka letalka dr. Veronika Rupnik, članica GRS Ljubljana in ta dan je po opravljenem izpitu za zdravnico reševalko letalko ravno prvič dežurala v helikopterski reševalni službi.

Obe vaji sta bili za gledalce, pa tudi za nas, reševalce, zanimivi, saj smo imeli celoten njun potek kot na dlani.

Dan reševalcev se je zaključil s podelitvijo priznanj tekmovalcem in podelitvijo diplom ter značk novim gorskim reševalcem.

Helena Škrl
Igor Krevelj

Dan varnejšega gibanja v gorah, 11.6.2019

Gorska reševalna služba Ljubljana v sodelovanju s Športno zvezo Ljubljane prireja Dan varnejšega gibanja v gorah v letnih razmerah, ki bo v torek 11.6.2019 ob 14.30 uri na Turncu pod Šmarno goro. Parkiramo v Vikrčah, vrh klanca na levi strani ceste (desno je odcep za Pogačnikovo pot na Grmado), ob zeleni plastični ograji.

Preberite več: Dan varnejšega gibanja v gorah, 11.6.2019

Radi delamo dobro - Mercator d.d.

Mercator GRSLJ

Zahvaljujemo se družbi Mercator d.d., ki nas je v svoji poslovalnici v Vevčah povabila k sodelovanju v dobrodelni akciji Radi delamo dobro. Stranke poslovalnice v Vevčah so nam v obliki zbiranja žetonov namenili največ glasov ter nam tako omogočili uvrstitev na prvo mesto.
Veseli smo, da so prebivalci začutili kakšno vlogo ima GRZS v Sloveniji in v kako naši finančni viri omejujejo naše delovanje. Prejeta sredstva v višini 1.000€ pomenijo, da bomo v GRS Ljubljana lažje opremili naše gorske reševalce z najbolj nujno osebno tehnično opremo. Še enkrat se vsem zahvaljujemo za oddan glas.

Člani GRS Ljubljana

Dan varnejšega gibanja v gorah, 28.5.2019 (2)

Zaradi slabe vremenske napovedi prestavljeno na torek, 4.6.2019 ob 14:40 uri.

Obveščamo vas, da za ta termin prijav ne sprejemamo več! Hvala za razumevanje.

Gorska reševalna služba Ljubljana v sodelovanju s Športno zvezo Ljubljane prireja Dan varnejšega gibanja v gorah v letnih razmerah, ki bo v torek 28.5.2019 ob 14.30 uri na Turncu pod Šmarno goro. Parkiramo v Vikrčah, vrh klanca na levi strani ceste (desno je odcep za Pogačnikovo pot na Grmado), ob zeleni plastični ograji.

Preberite več: Dan varnejšega gibanja v gorah, 28.5.2019 (2)

Vaja zimska tehnika reševanja - Snežnik

Turni smučar se je spustil z vrha Snežnika po severnem pobočju, po 100 metrih je na trdem snegu padel in drsel ter se prevračal več kot 200metrov. Na manjši uravnavi se je hudo poškodovan ustavil. Vremenske razmere ne dopuščajo reševanja s pomočjo helikopterja.

To je bil scenarij namišljene intervencije, ki se na območju Snežnika lahko dejansko zgodi. Severno pobočje je namreč zelo popularno pri smučarjih. Naklonina pobočja se giblje med 30 in 45 stopinjami. 

Reševalna skupina RS Ilirska bistrica ima v koči na Snežiku shranjeno vso potrbno tehnično opremo za zimsko tehnično reševanje. Udeleženci vaje so pri koči setavili reševalni čoln AKI. Med tem je druga ekipa pripravila prva dva sidrišča za štafetni spust reševalca z nosili proti namišljenem ponesrečencu, kjer je že reševalec in zdravnik. Ker je bilo zadostno število reševalcev, so se lahko sidrišča pripravljala precej vnaprej. Spust reševalca z nosili je potekal tekoče in hitro. Ko je reševalec z nosili prišel na mesto namišljenega ponesrečenca je sledil še dvig do vrha. Spusta in dviga je bilo po grobi oceni za 200 višinskih metrov, tako da je vsak od udeležencev vaje imel možnost izvesti vse manevre, ki so potrebni pri tovrstnem reševanju. 

Analiza z okusnim zaključkom je potekala v planinskem domu na Sviščakih, kjer so nas prijazno pogostili.

Dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah-turno smučanje, Ljubelj

V torek, 5.marca 2019 smo imeli v okviru športne zveze Ljubljana na Ljubelju »dan varne hoje v zimskih razmerah«, Tema je bila turno smučanje.
16 sodelujočih smo razdelili na štiri delovne točke in jih po slabe pol ure na vsaki točki rotirali.
Točke so bile:
1. oprema za TS, osnove gibanja in vzpenjanja glede na pobočje, pogoste napake in reševanje le- teh.
2. sestava in prerezi snega, ugotavljanje plazovitosti snega.
3. hoja in gibanje z derezami, ustavljanje s cepinom.
4. iskanje z žolnami.

V razpisu je bilo v planu tudi kratek (pol ure) vzpon s smučmi in smučanje, tega zaradi pomanjkanja snega nismo mogli izvesti. Kljub temu smo po najboljših močeh slušateljem omogočili seznanitev z osnovami turno - smučarskega gibanja in reševanju težav, ki ob tem lahko nastanejo.

Sodelovali so štirje inštruktorji postaje GRS Ljubljana

Ljubljana, 14.03.2019                                                        vodja akcije; Janez Javoršek